Stroomfactuur voor tweede verblijven vanaf 2022 fors duurder?
Vanaf 1 januari 2022 worden de Vlaamse netkosten op de elektriciteitsfactuur anders berekend. De netkosten op de stroomfactuur zullen dan bepaald worden door het piekvermogen dat van het net gevraagd wordt. Om preciezer te zijn: de netkosten van een gezin zullen voor 80 procent afhangen van de netcapaciteit die door dat gezin op piekmomenten verbruikt wordt. Het effectieve verbruik zal nog slechts voor 20 procent meetellen.
Het zal er dus voor gezinnen op aankomen om het stroomverbruik te spreiden. Tegelijk verschillende elektrische apparaten – wasmachine, stofzuiger, frietketel, elektrische verwarming, enz. – aanschakelen wil men ontmoedigen. In elk geval zal ieder huishouden een minimumbijdrage moeten betalen die overeenkomt met een piekcapaciteit van 2,5 kilowatt. Wanneer, men door meerdere apparaten tegelijk aan te schakelen, meer vermogen eist van het net, wordt het tarief veel hoger. Volgens de Vlaamse energieregulator (de VREG) heeft een gemiddeld gezin vandaag een piekverbruik van 3,15 kilowatt.
Het piekverbruik van een huishouden wordt over 12 maanden berekend. Wanneer een gezin, bijvoorbeeld rond de kerstperiode, in een bepaalde maand een zeer hoog piekverbruik heeft, gaat dat gemiddeld piekverbruik omhoog.
De nieuwe berekening kan enkel met een digitale elektriciteitsmeter. Die nieuwe meter is nog lang niet bij iedereen geïnstalleerd. De Vlaamse regering besliste onlangs dat tegen 2024 ruim 80 procent van de Vlaamse gezinnen een digitale meter moeten krijgen.
Die lange uitleg is nodig om te begrijpen waarom de stroomfactuur speciaal voor tweede verblijven fors duurder zal worden. Tot nu toe betalen wij voor ons tweede verblijf de elektriciteit die we reëel verbruiken. Wie weinig naar het tweede verblijf komt, heeft een laag jaarverbruik en dus een lage energiefactuur. Dat zal dus radicaal anders zijn in de toekomst. Er wordt ook voor tweede verblijven voor 80 procent gekeken naar het piekverbruik. Hier komt nu de kat op de koord. Ook voor de maanden waarin het tweede verblijf leeg staat, zal gerekend worden op basis een piekverbruik van 2,5 kilowatt. De minimumbijdrage die overeenkomt met een piekcapaciteit van 2,5 kilowatt zal namelijk ook voor het tweede verblijf gelden.
Bij dit alles rijzen nog veel vragen. Veel tweedeverblijvers, speciaal de eigenaars van stacaravans, schakelen de elektriciteit uit tijdens de wintermaanden. Zoals het er nu naar uitziet, zullen zij desondanks ook voor die maanden een minimum moeten betalen dat overeenkomt met een piekverbruik van 2,5 kilowatt.
Met TWERES houden we dit zeker in het oog. Om deze kwestie op te volgen kunnen onze leden terecht in onze Facebookgroep (zie de Facebookknop onderaan onze homepagina), die exclusief voor onze leden toegankelijk is.