1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #8746
  Jos Dumortier
  Moderator

  Sommige syndici aarzelen om aan de RvM de e-mailadressen mee te delen van de mede-eigenaars in vakantieparken. Zij zijn namelijk niet zeker of de privacywetgeving – met name de Algemene Verordening Persoonsgegevens, bekend als “de GDPR”) dat toelaat. Het klopt dat over deze vraag een standpunt is ingenomen door de Gegevensbeschermingsautoriteit (de GBA) . Die instantie moet waken over de toepassing van de GDPR. In 2020 heeft de GBA een klacht afgewezen van een nieuwe mede-eigenaar die van de syndicus de e-mailadressen en telefoonnummers niet kreeg van alle andere mede-eigenaars. De GBA vond dat die nieuwe mede-eigenaar geen duidelijke noodzaak kon aantonen om die contactgegevens te krijgen (zie beslissing van 29 mei 2020)
  Voor de RvM ligt dat natuurlijk anders omdat zij bij de uitvoering van haar opdracht het nuttig en nodig kan oordelen om alle mede-eigenaars te consulteren. Zij kan het ook nuttig vinden om haar jaarlijks verslag aan de AV vooraf via e-mail aan de leden mee te delen zodat deze leden het vooraf kunnen doornemen. De RvM heeft m.a.w. een wettelijke grondslag voor het gebruik van die persoonsgegevens.
  Lang geleden, in 2008, oordeelde de toenmalige Privacycommissie dat de mede-eigenaars recht hadden op de namen en postadressen van alle andere mede-eigenaars. Niet echter op telefoonnummers of e-mailadressen. Dat standpunt is volgens alle juridische experts in deze materie achterhaald omdat momenteel, in 2022, communicatie via e-mail de normale en meest efficiënte vorm van communicatie is geworden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.